Wettelijke verplichtingen
Alle organisaties (vzw’s, feitelijke verenigingen, enz.) zijn wettelijk verplicht om een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten voor al hun vrijwillige medewerkers.
Valt de kerkelijke sector ook onder deze wetgeving? Het antwoord is duidelijk: ja.
Het gaat o.m. om iedere activiteit binnen de context van een parochie, federatie of dekenaat, die door vrijwilligers wordt uitgevoerd.
Zijn inbegrepen:
- parochieteam,
- parochieraad,
- permanentie in het parochiesecretariaat,
- ronddragen parochieblad,
- catechisten,
- vertegenwoordigers van de parochies binnen federaties en dekenaten,
- ziekenbezoek in opdracht van de parochie,
- ronddragen communie,
- rouwbegeleiding,
- Welzijnszorg,
- Broederlijk Delen,
- enz.
Zijn NIET inbegrepen:
- de activiteiten van kerkfabriek,
- schoolbestuur,
- volwassenen- en jongerenverenigingen,
- uitbating parochiegebouwen,
- enz.
Zij moeten via hun eigen vereniging (al dan niet als rechtspersoon) deze verzekering afsluiten.
Wie kan aansprakelijk gesteld worden? U moet zich altijd afvragen: in wiens opdracht voert men de vrijwilligersactiviteiten uit? De vrijwilligers in de parochies voeren hun opdrachten uit namens de pastoor, die door de bisschop aangesteld is als hoofd van de parochie. Vandaar dat wij ter bescherming van de pastoors dit risico verzekeren.
Voor ons geldt deze verzekering dus voor alle dekenale en parochiale organisaties en federaties, zowel deze met rechtspersoonlijkheid (de vzw’s) als zonder rechtspersoonlijkheid (de feitelijke verenigingen).
De verzekering voor vrijwilligers bestaat uit drie luiken:
- Luik 1: de burgerlijke aansprakelijkheid
- Luik 2: de rechtsbijstand
- Luik 3: de lichamelijke ongevallen
De huidige wetgeving bepaalt dat Luik 1 verplicht is. Luiken 2 en 3 zijn optioneel.
Luiken 1 en 2 – de burgerlijke aansprakelijkheid en de rechtsbijstand
De bisschopsraad heeft beslist, na consultatie door de dekensvergadering, dat er naast Luik 1 - de burgerlijke aansprakelijkheid ook ingetekend wordt op Luik 2 – de rechtsbijstand.
Praktisch
Er werd een gezamenlijke polis afgesloten die geldt voor ALLE parochies van ons bisdom. Deze verzekering wordt afgesloten op naam van VZW Reparil door bemiddeling van IC Verzekeringen.
Deze gezamenlijke polis levert niet alleen een financieel voordeel op, maar is tevens een geruststelling dat de aansprakelijkheid van onze parochies (feitelijke verenigingen) en ook van de pastoors hierdoor nu en in de toekomst gedekt is.
De totale premie wordt jaarlijks over alle parochies verdeeld op basis van het aantal inwoners per parochie. De premie wordt automatisch (in december) afgehouden van de rekening die iedere parochie heeft bij VZW Reparil. Het is dus nodig dat iedere parochie voldoende provisie voorziet op haar rekening.
Luik 3 – de lichamelijke ongevallen
De verzekering lichamelijke ongevallen is momenteel niet verplicht. Elke parochie staat het dus vrij al dan niet deze verzekering te onderschrijven. De dekens vragen echter de mogelijkheid van deze verzekering aan te bevelen als tegemoetkoming voor hen die zich kosteloos ten dienste stellen van de parochie. IC Verzekeringen biedt daartoe een bijkomende polis ‘Lichamelijke ongevallen vrijwillige medewerkers’ aan.
Volgende dekkingen worden voorzien in deze polis:
- medische kosten, na tussenkomst mutualiteit;
- dekking voor blijvende invaliditeit,
- dekking voor overlijden
- dekking voor tijdelijke invaliditeit, indien loonverlies bewezen wordt
De premie wordt berekend per prestatiedag (1 dag bedraagt 8 uren). Bij het afsluiten van de polis bedroeg de premie 1,21 euro per prestatiedag.
Indien u wenst aan te sluiten dient het onderstaande document ‘Verzekering ongevallen voor vrijwillige medewerkers’ ingevuld aan ons terugbezorgd te worden.
Download het document 'Verzekering ongevallen voor vrijwillige medewerkers'. |
Voor bijkomende informatie kan u altijd contact opnemen met:
IC Verzekeringen, afdeling Limburg
Mevrouw Carla Haenen
Tel. 02 509 96 27